2007-07-21

Vanilj-, & Kardemummaknutar

image894
Här nybakta utan garnering....


Ca 40 st.

Ingredienser:

50 gram jäst för söta degar
5 dl mjölk (jag använder havremjölk)
1 dl socker
1 krm salt
150 gram rumsvarmt smör (eller margarin)
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:

150 gram smör eller margarin
1 dl socker
2 tsk mald eller nystött kardemumma (vilket som går bra)
2-3 tsk vaniljsocker

Garnering: (ca 10 st.)

3 msk socker
½ tsk kardemumma
1 msk smör eller margarin

Så här gör du:

1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och häll den över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt sockret och saltet.

2. Klicka ner matfettet och tillsätt 12 dl av mjölet. Arbeta snabbt samman till en slät men ganska lös deg. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i ca 30 min.

3. Blanda alla ingredienserna till fyllningen.

4. Tillsätt det sparade vetemjölet i degen och arbeta samman till en blank och smidig deg. Dela i två jämnstora bitar, kvala ut var och en till en kvadrat, ca 40x40 cm.

5. Bre ut fyllningen jämnt över degplattorna och vik dom dubbla. Sporra upp till smala längder. Tvinna till knutar som läggs på bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa till knappt dubbel storlek. Ca 30 min. Sätt ugnen på 250 C.

6. Pensla dom färdigjästa bullarna med lältt uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter!

7. Vid servering: Blanda sockret med kardemumman i en djup tallrik. Pensla bullarna med lätt med smält matfett och doppa ner i sockerblandningen.

TIPS!

Bullarna går bra att frysa men då utan garnering.
Garneras då istället vid servering!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...